Thee zetten

Thee zetten is niet alleen maar kokend water in een kopje gieten en een theezakje erin hangen. Er zijn verschillende manieren om thee te zetten, en elke theesoort dient anders bereid te worden. Onderstaand het standaard proces om thee te zetten:

Voorverwarmen van de theepot

Schenk wat warm water in de theepot zodat die wordt voorverwarmd. Als dat niet gebeurt daalt de begintemperatuur van de thee te sterk, zodat de aromastoffen onvoldoende vrijkomen. Schenk het water uit de pot wanneer deze op temperatuur is en het theewater bijna kookt.

Hoeveelheid thee

Ga uit van circa 1 volle theelepel per kopje voor zwarte thee en 2 theetelepels voor groene thee. Dit is uiteraard afhankelijk van de thee en de persoonlijke smaak. Experimenteer een beetje.

Water

Gebruik zacht leidingwater of bronwater, het water is heel belangrijk voor de smaak van de thee.

Watertemperatuur

Laat water nooit te lang doorkoken. Water bevat zuurstof dat hierdoor verloren gaat hetgeen een negatief effect heeft op het vrij komen van aroma's. Ga uit van onderstaande temperaturen:

Zwarte thee

Tegen het kookpunt opgieten.

Oolong thee

Water laten afkoelen tot 80° - 90°C. (circa een halve minuut na het koken)

Groene thee

Water laten afkoelen tot 70° - 75°C. (circa 1 minuut na het koken)

Trekken

Ook dit is afhankelijk van de thee en de persoonlijke smaak. Ga uit van circa 3 minuten. Wanneer de thee met melk gedronken wordt kan het zeker 5 minuten trekken. Laat groene thee niet te lang trekken, het wordt snel bitter.

Thee tips

  • Laat thee lang trekken 8 tot 9 minuten als je van bittere thee houdt.
  • Laat thee kort trekken 1 tot 2 minuten wanneer je van een zachte theesmaak houdt.
  • Gebruik tweemaal zoveel thee als je van een volle theesmaak houdt. Die kun je dan kort of lang laten trekken voor de bitterheid. Kort voor een volle zachte smaak en lang voor een volle bittere smaak.
Contactformulier