Thee zetten is niet alleen maar kokend water in een kopje gieten en een theezakje erin hangen. Er zijn verschillende manieren om thee te zetten, en elke theesoort dient anders bereid te worden. Onderstaand het standaard proces om thee te zetten:
Schenk wat warm water in de theepot zodat die wordt voorverwarmd. Als dat niet gebeurt daalt de begintemperatuur van de thee te sterk, zodat de aromastoffen onvoldoende vrijkomen. Schenk het water uit de pot wanneer deze op temperatuur is en het theewater bijna kookt.
Ga uit van circa 1 volle theelepel per kopje voor zwarte thee en 2 theetelepels voor groene thee. Dit is uiteraard afhankelijk van de thee en de persoonlijke smaak. Experimenteer een beetje.
Gebruik zacht leidingwater of bronwater, het water is heel belangrijk voor de smaak van de thee.
Laat water nooit te lang doorkoken. Water bevat zuurstof dat hierdoor verloren gaat hetgeen een negatief effect heeft op het vrij komen van aroma's. Ga uit van onderstaande temperaturen:
Tegen het kookpunt opgieten.
Water laten afkoelen tot 80° - 90°C. (circa een halve minuut na het koken)
Water laten afkoelen tot 70° - 75°C. (circa 1 minuut na het koken)
Ook dit is afhankelijk van de thee en de persoonlijke smaak. Ga uit van circa 3 minuten. Wanneer de thee met melk gedronken wordt kan het zeker 5 minuten trekken. Laat groene thee niet te lang trekken, het wordt snel bitter.