Groene thee is een van de bekendste thee soorten ter wereld, en wordt ook door de meeste mensen gedronken. Tevens is het een van de oudste thee soorten die gedronken wordt. Groene thee heeft een lichte en vrij neutrale smaak die bitterder wordt naarmate deze langer getrokken wordt in het water. Het wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia Sinensis, deze bladeren zijn tijdens de productie minimale oxidatie ondergaan. Hierdoor is de smaak, kleur en de geur van groene thee minder sterk dan van zwarte thee, die veel meer oxidatie is ondergaan tijdens de productie. Het productie proces van groene thee begint met het oogsten van jongen bladeren van de theeplant, deze bladeren worden direct na de oogst behandeld met stoom waardoor verschillende enzymen worden geactiveerd. Door de blaadjes gelijk na het oogsten bloot te stellen aan stoom, blijven ze groen en krijgt de thee ook een licht groene kleur.
Het is algemeen bekend dat groene thee veel eigenschappen bevat die een positieve werking hebben op de gezondheid. Deze thee wordt dan ook door vele culturen gezien als een natuurlijk medicijn, dit is naast de smaak en de geur een belangrijke reden waarom groene thee zo populair is. Het regelmatig drinken van deze thee kan helpen bij het voorkomen van kanker in de blaas, slokdarm en de alvleesklier. Dit komt door de grote hoeveelheid antioxidanten die de thee bevat. Ook heeft het een positief effect op mensen met een lage bloeddruk en kan het duizeligheid verminderen bij het opstaan. Ook verlaagd het het vetgehalte van het bloed en verkleint de kans op, of vertraagt het effect van de ziekte van Parkinson.
De beste groene thee vind je hier
Terug naar overzicht