Chinese methode

Chinese methode: CHa'Su

Door de eeuwen heen is er veel veranderd aan de Chinese thee ceremonies. Dit komt door de verschillende fases en dynastieën die het land heeft meegemaakt. Hieruit zijn drie scholen van theekunst overgebleven. Die alle drie uit verschillende fases en dynastieën stammen.

De methodes

In de Tang-fase werd gebruik gemaakt van van fijngemalen thee die gekookt werd met water, totdat deze de juiste kleur aannam. Er werd ook een snufje zout aan toegevoegd, vandaar dat deze methode de naam School van de gezouten Poederthee genoemd wordt. Tijdens de Song-dynastie is de kunst van het thee zetten verder verfijnd. Er werd gebruik gemaakt van theepoeder waarop heet water gegoten werd. Dit werd vervolgens met een bamboegarde opgeklopt tot het begon te schuimen. Dit wordt de School van de schuimende Jade genoemd. Tijdens de Ming-fase is er een methode aangeleerd die nu nog steeds gebruikt wordt door heel China. Bij deze methode wordt er thee gezet met hele thee bladeren en heet School van de geurende Bladeren.

Het zetten van de thee

De thee methode die stamt uit de Ming-fase is eenvoudig zelf na te bootsen, en ook de populairste manier in China van thee zetten. Breng allereerst water aan de kook en kook dit slechts kort. Giet het daarna meteen in de pot en voeg theeblaadjes toe. De dosering is één theelepeltje per kopje. Doe daarna de deksel op de pot en wat een minuutje. Schenk de thee nu in de kopjes, schenk deze daarna weer terug in de pot en wacht nogmaals een minuut. Nu zijn alle aroma's vrijgekomen en kun je de thee opnieuw in de kopjes inschenken. Nu is de thee optimaal van smaak en kun je deze drinken.

Terug naar overzicht
Contactformulier