Japanse methode

Japanse methode: matcha

Deze zeer bewerkelijke methode wordt in de Japanse theeceremonie tot een ware meditatieve kunst. Deze ceremonie is al een lange tijd een onderdeel van de Japanse cultuur. In Japan mag de ceremonie daarom alleen uitgevoerd worden door mensen die een opleiding hebben gevolgd voor deze ceremonie, zij mogen zichzelf dan theemeester noemen. Dit komt doordat er strenge regels zijn verbonden aan de manier waarop de thee gemaakt, geschonken en ook geserveerd wordt. De meest formele en traditionele thee ceremonie duurt minimaal vier uur.

Het zetten van de thee

De officiële Japanse manier van thee zetten is voor velen geen dagelijkse bezigheid. Gelukkig is het niet heel moeilijk om een eenvoudigere en kortere manier van thee zetten te volgen. Wrijf de matcha thee tot een fijn poeder in een vijzel van steen. Schep het poeder in een diepe kom. Dosering twee theelepels per kom. Giet er dan warm water (van 60 graden Celsius) overheen en roer alles dan heel snel met een bamboegarde om zodat er een schuimend donkergroen geheel ontstaat. De thee kan dan meteen gedronken worden op deze temperatuur, dit voornamelijk omdat het vanuit de etiquette regels als onbeleefd werd ervaren de thee te laten staan. Macha thee kan geserveerd worden met zowel zoetigheden als hartigheden. Gebruikelijk is dat eerst de thee gedronken wordt en dat er daarna gegeten wordt. Het drinken van de thee gebeurd namelijk in absolute stilte en rust. Zo kan er optimaal van genoten worden en blijft het drinken van de thee een moment om tot rust te komen.

Bekijk het aanbod matcha thee

Terug naar overzicht
Contactformulier